miercuri, 2 decembrie 2009

O poveste despre libertate, de Andrea Varga

Istoricul maghiar Andrea Varga, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România prezintă, într-o nouă expoziţie documentară de curând inaugurată, documente şi fotografii despre istoria recentă a ţărilor est-europene. Mai precis, expoziţia intitulată " O poveste despre libertate" documentează evenimentele care au avut loc acum 20 de ani, la căderea Cortinei de Fier.

 

"Soarta şi libertatea noastră nu sunt independente de cele ale celorlalţi nici în spaţiu, nici în timp: nici în România, nici în Europa, dar nici acum şi nici în istoria viitorului”, a declarat istoricul Andrea Varga despre această expoziţie, citată de jurnalistul Daniel Tronaru.Fotografiile şi documentele inedite prezentate publicului în cadrul expoziţiei, provin, în principal, din arhivele principalelor instituţii europene şi a postului de radio Europa Liberă.
"1989 a fost anul în care popoarele din estul Europei şi-au câstigat libertatea, negând oranduirea social-politică de tip bolsevic. Despre această lupta şi despre solidaritatea, de la acea vreme, dintre Estul si Vestul Europei povesteşte, tuturor cetăţenilor liberi ai Uniunii Europene, expoziţia recent inagurată la sediul Reprezentantei UE la Bucureşti", a spus Varga.

Expoziţia va fi deschisă între orele 10 şi 18, de luni până duminică, până la sfârşitul lunii februarie 2010,  la Centrul de Informare de la parterul Reprezentanţei Comisiei Europene.

La vernisaj au fost prezenţi şi au rostit discursuri  comisarului european Leonard Orban, Excelenţa Sa ambasadorul Suediei, Mats Aberg; ES ambasadorul Austriei, Martin Eithinger; Andrea Varga; Niculae Idu; Radu Filipescu şi publicistul Josef Klein-Medeşan.La cerere, este posibilă vizitarea expozitiei beneficiind de explicaţiile unui ghid. 
Adresa:
Representation of the European Commission in Romania
Str. Vasile Lascar 31, sector 2, 020492 Bucharest
telefon: 00 40 21 203 54 45
fax: 00 40 21 316 88 08

** Andrea Varga a venit  la Bucuresti în urma cu 12 ani cu o bursă Soros, ocupîndu-se cu studierea dosarelor la Arhivele Naţionale dar şi în alte arhive. A semnat zece filme documentare, a editat sau co-editat patru volume de documente şi a realizat mai multe expoziţii. Prima expoziţie, "Printre rînduri" a fost inaugurata în 2006, la Budapesta şi Bucureşti.

Foto: Horváth Ernő

5 comentarii:

Dumitru Negoita spunea...

Buna ziua ! Domnule Romulus Cristea

Dupa cele prezentate de dv.in aceasta lucrare inclusiv a prestigioaselor personalitati, vin c-o istorie, azi, scurta :
Iorgu Cosma
a scris istorie
in lupta, la manastire
si-a murit la ... azil !
Asa cum v-am precizat la comentariul dv.de pe: Salut prieten{i}e din noiembrie, care din pacate l-am descoperit doar ieri, astept reactia dv.

Anonim spunea...

I inclination not acquiesce in on it. I over warm-hearted post. Especially the title attracted me to review the unscathed story.

Anonim spunea...

Nice fill someone in on and this post helped me alot in my college assignement. Thank you seeking your information.

Anonim spunea...

Easily I acquiesce in but I about the brief should have more info then it has.

Masaj erotic Craiova spunea...

foarte interesant...pacat ca am descoperit tarziu blogul