vineri, 2 octombrie 2009

Cel mai scazut consum de energie electrica din ultimii zece ani


» In primele noua luni, consumul de energie electrica a inregistrat o scadere cu peste 10%, in timp ce productia s-a redus cu 12%. De asemenea, consumul de gaze naturale in primele opt luni s-a redus cu 35%. Analistii din domeniul energiei sustin ca este o situatie fara precedent, cel putin pentru perioada ultimilor zece ani, insa aceasta scadere a consumului  nu configureaza deocamdata o eventuala criza in energie. Criza economica a lovit in plin si sectorul energetic, reculul inregistrat in domeniul activitatilor economice conducand la o scadere importanta a consumului de energie electrica si, implicit, a productiei de energie. Situatia este similara si pe piata gazului natural, consumul fiind diminuat, in primele opt luni ale anului, cu 35%, potrivit reprezentantilor Transgaz. Consumul de electricitate a scazut in luna septembrie cu 11,4% fata de luna similara din 2008, iar productia s-a diminuat cu 12,8%, declin care depaseste cu putin media pentru primele noua luni, reiese din datele companiei nationale de transport al energiei Transelectrica.
In primele noua luni, consumul de energie a inregistrat o scadere cu 10,1%, in timp ce productia s-a redus cu 12%, potrivit unui raport al Transelectrica transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Diminuarea consumului de energie este rezultatul reducerii drastice a activitatilor economice survenite pe fondul crizei. Scaderea consumului este inregistrata in mod special la marii consumatori industriali si este cu siguranta o situatie fara precedent in ultimii zece ani. O scadere mult mai accentuata a avut loc la inceputul anilor ’90, cand economia a fost in colaps. Cu toate acestea, scaderea inregistrata in acest an nu contureaza o criza in sectorul energetic", ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE).

Lunile din acest an cu cele mai ample scaderi, atat la productie, cat si la consum, au fost aprilie si mai. In luna aprilie au fost consemnate o diminuare cu 14% a consumului si o reducere cu 15,6% a productiei. In mai, potrivit Transelectrica, consumul de energie electrica a fost mai mic cu 11,5%, iar productia a fost redusa cu 13,4%.
Desi pe ansamblul economiei diminuarea consumului de energie electrica a fost de 10%, pe segmentul de piata reglementata reprezentat de populatie s-a inregistrat o crestere. Pentru primele sapte luni ale anului, Institutul National de Statistica a comunicat o crestere a consumului casnic de 7,5%.
"In Romania, consumul mediu pe locuitor e de aproximativ 2.500 kWk/an, in timp ce in Uniunea Europeana vorbim de un consum mediu pe locuitor de 4.500 kWh/an. Pe acest segment al consumatorilor casnici, Romania are de recuperat, deci o crestere medie in acest an, de 7%, nu e deloc surprinzatoare", a precizat presedintele IRE.

Articol aparut in ziarul Romania libera din 2 octombrie 2009

2 comentarii:

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

Anonim spunea...

[b]Party Poker Spring Bonus Code ! USE CODE: pibonus325 on your first deposit and get free 325 euros![/b]

Besides the big bonus, will also be eligible to play in an exclusive private monthly $ 6000 Freeroll!
These freerolls are open to anyone who has signed for Party Poker Poker and play with some points at least 100 games in the previous calendar month.
The freeroll will be held monthly on the 3rd Saturday at 3 pm EST.
This means that if he wins 100th match points in November, having the opportunity to play in the $ 6000 freeroll held December 3 Saturday.
The freeroll will be available each month – indefinitely. This is a great value for all players Poker-infos.com Party Poker.