vineri, 9 ianuarie 2015

Tractorul 100% electric: costuri de utilizare de 10 euro/zi și o autonomie de 12 ore

Prezentat de o firmă din Franța ca prototip în urmă cu doi ani, tractorul electric 100% destinat viticulturii este deja o realitate și se află în faza de producție, fiind destinat  comercializării. O întreprindere familială a jucat pe cartea inovației și a realizat un utilaj agricol în premieră mondială.

 „Utilajele agricole puse în mișcare de energia electrică reprezintă viitorul. Pentru agricultor înseamnă realizarea de economii în consumuri energetice și  la capitolul întreținere, iar pentru planeta noastră discutăm de reducerea amprentei de carbon. Și toată lumea câștigă!”, spune cu entuziam  Aurélien Kremer, reprezentat al înreprinderii producătoare de tractoare electrice. Tractorul denumit T4E reprezintă o adevărată revoluție în sectorul viticol. O astfel de inovație fundamentează, de altfel, conceptul viticulturii durabile.
Foto: Kremer Energie

Kremer Énergie este o întreprindere familială care funcționează  în mica comună  Oeuille, cu nici 270 de locuitori, din nord – estul Franței, în departamentul  Marne (regiunea Champagne-Ardenne). Aici s-a lansat,  în anul 2008, conceptul  tractorului destinat viticulturii (tractor încălecător pentru rânduri de vie) acționat integral electric.  Ce a însemnat acest proiect? Peste 700.000 de euro investiți, 5.000 de ore de proiectare, un colectiv de lucru care a fluctuat de la doi la șase salariați și un parteneriat cu producătorul de șampanie  Moët & Chandon și care a sprijinit procesul de realizare al motorului electric propriu-zis, astfel încât acesta să corespundă cerințelor agricultorilor.

 

„Pentru un fermier achiziția unui astfel de tractor electric este considerată o investiție consistentă. Da, T4E costă cu 30% mai mult decât un  tractor convențional, însă la final, economiile realizate sunt substanțiale”, a declarat responsabilul de proiect din partea Moët & Chandon, Simon Floch.

Constructorul susține însă că deși cumpărarea unui astfel de tractor este o investiție importantă,  trebuie avute  în vedere costurile de utilizare care se situează la nivelul a 10 euro/zi, de 15 ori mai scăzute decât în cazul unui tractor hidraulic clasic. De asemenea, costurile de întreținere sunt mult reduse dacă se ține seama de faptul că T4E are doar 50 de piese mecanice în mișcare, în comparație cu cele 5.000 ale unui utilaj tradițional. Se mai adaugă la aceste avantaje și aportul calitativ: fermierul nu se va mai plânge de dureri de cap și de spate, tractorul funcționând fără vibrații și fără zgomot. În funcție de amploarea lucrărilor efectuate, autonomia utilajului poate ajunge la 12 ore. Pe acest  tractor se pot atașa unelte de lucru pentru diverse operațiuni realizate în viticultură: triturarea și amestecarea resturilor vegetale, tunderea viei și aplicarea de tratamente fitosanitare).  Pentru alimentarea cu energie sunt utilizați acumulatori  cu litiu, având un randament ridicat. Capacitatea de producție a întreprinderii de tractoare electrice este de 50 de unități anual, gama de tractoare urmând să fie extinsă și pentru activități de legumicultură.

Articol apărut în Infoferma din 8 ianurie 2015; Autor: Romulus Cristea

Un comentariu:

Marilena Tudorescu spunea...

Tractorul de secol 21 dar care costa cit 10 tractoare clasice. Scump pentru un fermier mic, dar pentru cei mari, cu afaceri mari, se poate amortiza in citiva sni poate