joi, 31 iulie 2008

Revolutia Romana povestita elevilor si studentilor din SUA


Ethan Millard, un cunoscut comentator politic şi blogger din Salt Lake City, Utah, este producătorul unui film despre Revoluţia Română, care va fi distribuit în 2009, în liceele şi facultăţile de istorie din Statele Unite. Echipa de filmare coordonată de Millard este prezentă în aceste zile în Bucureşti şi Timişoara, realizând interviuri cu martorii şi revoluţionarii implicaţi în evenimentelor din decembrie 1989.

"Va fi un film pentru tineri. Este doar o întâmplare că acest film va fi, probabil, gata la împlinirea a 20 de ani de la revoluţie. Banii necesari realizării documentarului provin din sponsorizări şi au fost adunaţi cu greu. Eu şi colaboratorii urmărim să facem un film fără trimitere la dispute politice, despre curajul oamenilor obişnuiţi care au luat atitudine împotriva dictaturii, despre sacrificiul celor care au ieşit pe străzi în decembrie '89 şi şi-au sacrificat viaţa luptînd pentru libertatea semenilor", a declarat Millard.

În 2008, Ethan Millard a înfiinţat The December Education Foundation, o organizaţie non-profit, ai cărei membri fac demersuri pentru "a spune şi altora povestea revoluţiei anti-comuniste din decembrie 1989". Filmul produs cu sprijinul fundaţiei educaţionale a lui Millard va fi însoţit şi de o serie de alte documente în format tipărit şi digital (fotografii, filme video, articole de ziar etc.), textele urmând să fie traduse, pentru uzul profesorilor care vor prezenta tinerilor din liceele şi facultăţile americane documentarul.
În funcţie de buget, fundaţia va organiza o serie de conferinţe publice, în SUA, cu participarea unor revoluţionari din România şi a unor istorici specializaţi în domeniu.

"Scopul pe care îl urmărim prezentând acest film- document este acela de a-i determina pe tineri să înţeleagă mai bine necesitatea implicării în acţiuni civice pentru promovarea valorilor democratice. Tinerii trebuie să înţeleagă că este important să participe la vot, să fie implicaţi civic şi să-şi asume anumite responsabilităţi sociale", a precizat Millard.

Ethan Millard a studiat la Universitatea din Utah şi la Central European University, fiind specializat în istoria Europei de Est. Vorbeşte fluent limba română pe care a învăţat-o singur, pe durata călătoriilor efectuate în România începând din anul 2002. În SUA, prezintă zilnic la radio KSL Newsradio o emisiune politică.

Foto 1: Ethan Millard; sursa: Nightside KSL

Foto 2: Regizorul echipei lui Ethan Millard; sursa: SLCSpin