vineri, 9 ianuarie 2015

Tehnologii avansate pentru testarea rezistenţei clădirilor la seisme

Cum poţi construi şi proteja o clădire, care adăposteşte echipamente sensibile de tipul serverelor sau reţelelor de calculatoare, amplasată într-o zonă supusă seismelor cu periodicitate şi intensitate ridicate? Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo (SUA), susţinuţi de Yahoo Labs, National Science Foundation şi câteva grupuri industriale americane caută soluţiile la o astfel de problemă şi efectuează o serie teste pentru dezvoltarea unor tehnologii pentru construcţia unor structuri rezistente la cutremure. 
Foto: National Science Foundation

 În general, în regiunile cu risc seismic ridicat, proiectarea şi montarea unor noi instalaţii sau facilităţi în clădiri se realizează prin integrarea acestora în cadrul unor sisteme de protecţie pasivă, care asigură însă doar o protecţie de ansamblu la cutremure. Dar facilităţile deja existente în astfel de situaţii sunt chiar fundaţiile fixe convenţionale ale clădirilor şi care amplifică mişcările generate de cutremur, spre echipamentele sensibile montate la interior. Cercetările americanilor de la Universitatea din Buffalo vizează tocmai protejarea acestor echipamente, având în vedere şi ansamblul construit. 
 Inginerii-cercetători au utilizat la teste mai multe dispozitive pe care au instalat 40 de servere donate de Yahoo Labs. Serverele de calculator au fost montate în mai multe configuraţii, pe o platformă izolată de simulare seismică. Ramele-suport au fost apoi supuse unor variate mişcări tridirecţionale şi monitorizate pentru a putea analiza efectele unui cutremur. 

„Întreruperea bruscă a funcţionării unor echipamente şi componente electronice pot avea un impact dezastruos. Prin cercetări susţinute se încercă limitarea cât mai mult posibil a apariţiei unor disfuncţionalităţi, prin îmbunătăţirea performanţelor echipamentelor de a rezista la un cutremur periculos”, a declarat profesorul asociat în inginerie civilă, Claudia Marin-Artieda,de la Universitatea Howard, referitor la experimentele desfăşurate la Universitatea din Buffalo. 
În prima fază a cercetării s-a stabilit că instalarea unui strat separator faţă de fundaţie şi a unui suport independent de amortizare poate reduce semnificativ deteriorarea sistemelor de calculatoare şi a altor echipamente electronice. Astfel, este necesar ca echipamentele sensibile să fie instalate pe o bază suport de absorbţie a energiei şi care să nu aibă contact rigid cu planşeul sau fundaţia. Serverele de calculator ar trebui să fie astfel poziţionat încât să devină vârful bazei de absorbţie de energie generată în situaţia unor mişcări telurice dezordonate. Pe lângă Yahoo Labs şi National Science Foundation, cercetările au mai fost susţinute prin furnizarea de echipamente specializate de firmele industriale Seismic Foundation Control Inc., The VMC Group, Minus K Technology Inc., Base Isolation of Alaska şi Roush Industries Inc.

Articol apărut în Infoconstruct din 6 ianuarie 2015; Autor: Romulus Cristea

Niciun comentariu: